sâmbătă, 21 mai 2011

Grigore Vieru înveșnicit la Ungheni!


Lacrima lui Mihai Eminescu a venit la Ungheni! Oamenii locului au așteptat multă vreme sosirea ei. Această lacrimă se numește Grigore Vieru. În orașul Ungheni a fost inaugurat bustul celui mai iubit poet al neamului. El a fost amplasat în parcul de lângă primărie ce, de asemenea îi poartă numele lui Vieru. O mare de oameni s-au adunat la dezvelirea bustului: soția poetului Raisa Vieru, Nicolae Dabija, primarul orașului Alexandru Ambros, scriitori, oaspeți din România,  profesori, copii etc. Cei care au susținut această ideie financiar sunt: Consiliul Raional Ungheni, Primăria Ungheni. Spațiul a fost îngrijit de SRL Javelin, în persoana dl. Ion Țâțu.
 Alexandru Ambros, primar de Ungheni: “Inaugurarea bustului lui G. Vieru la Ungheni reprezintă o filă scrisă în istoria orașului nostru. Grigore Vieru este cel care ni l-a oferit istoria. Dacă în secolul al IX-lea ni l-a oferit pe Eminescu, în secolul al XX-lea pe Vieru. Ne-am gândit împreună cu consiliul orășenesc și cu cetățenii și am hotărât ca această valoare să fie amplasată în scuarul, cei poartă numele poetului, unde se adună tinerii ungheneni”.
“Când am văzut proiectul din Literatura și Arta scris de doamna Veronica Mereanu cu titlu “Schiță de portret”, îmi părea o aventură” spune artistul plastic Mihai Mereanu. Acea schiță scrisă în prima săptămână de la tragicul accident al poetului și publicată a fost începutul de cale al realizării de acum a bustului. Domnul Mereanu mai spune: “ Orașul Ugheni este unicul din Moldova care și-a schimbat denumirile străzilor . Fără Lenin, fără Karl Max, fără Consomolului... Mă bucur că avem Eminescu, Creangă...uremază Vieru. Propun or. Ungheni să se înfrățească cu or. Ploiești din România și să deveniți cetățeni de onoare”. Un ropot de aplauze răsuna în văzduh. Pe lângă faptul că în această zi e o sărăbătoare dublă: Ziua națională a lucrătorului culturii, Vieru a fost un promotor al culturii naționale și a valorilor aceste țări.
Raisa Vieru, soția poetului a relatat despre talentul lui Vieru, despre primul abecedar, despre Albinuța. De asemenea a fost încântată de mulțimea adunată și de elogiile aduse marelui poet. Ea crede că spiritul lui Grigore Vieru e viu, este oriunde și cum spunea dumneaei: „Un scriitor poate învia numai în limba sa”. Doamna Vieru a mulțumit din parte întregii familii, grupului de inițiativă, locuitorilor din Ungheni care au ajutat la crearea aceste lucrări deosebite în memoria lui Grigore Vieru. Prin asta se dă dovadă că el este iubit apreciat.
Eleva liceului “Vasile Alecsandri”, Lidia Sanduleac a rostit versuri din creația lui G. Topîrceanu dedicându-le lui G. Vieru. Cuprinsă de emoții, Lidia a mulțumit tuturor pentru realizarea acestei necesități spirituale în Ungheni.

Le eveniment au mai luat parte cu un recital elevii de la gimnaziul “Grigore Vieru” din satul Țighira.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu